Każdy doskonale wie, że produkty pszczele są niezwykle zdrowe. Miód towarzyszy człowiekowi od wieków – stosuje się go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Można go jeść, nakładać na skórę, możliwości jest naprawdę wiele. W zależności od wybranego rodzaju miodu będzie miał on nieco inną kaloryczność, skład i właściwości.
Kaloryczność miodu – ile kalorii dostarcza ta zdrowa i smaczna słodycz?
Miód to prawie sam cukier, z przewagą glukozy lub fruktozy, w zależności od rodzaju. Mogłoby się wydawać, że ten produkt pszczeli jest niskokaloryczny, ale w stugramowej porcji może być nawet 400 kcal, co dotyczy ciemnych miodów typu gryczany. Z kolei jasne, wiosenne miody są zwykle mniej kaloryczne, mają około 300kcal/100g. Tyle właśnie dostarcza energii miód rzepakowy, nieco bardziej kaloryczny jest olej faceliowy. Miód lipowy ma średnio 340kcal/100g, z kolei miód spadziowy to aż 400 kcal na 100g, podobną kaloryczność ma miód wielokwiatowy. Zjedzenie łyżki miodu dostarcza średnio 25 węglowodanów, co stanowi nieco ponad 80 kcal. Miód jest bardzo słodki, wobec czego trudno zjeść większe jego ilości, dlatego nie trzeba zbytnio przejmować się kalorycznością.
Zjedzenie jednego pączka można przyrównać do spożycia 100 gramów miodu, czyli około czterech łyżek. Trudno wyobrazić sobie, że ktoś byłby w stanie zjeść tak dużą jego ilość naraz, a na jednym pączku zwykle się nie kończy. Wynika to z tego, że w pączku są puste kalorie, natomiast miód jest gęstym odżywczo produktem, który odżywia komórki. Wystarczy kilkanaście minut od spożycia miodu, aby mózg otrzymał informacje o zaspokojeniu potrzeby słodkiego. Ta płynna słodycz jest bardzo szybko trawiona i wchłaniana do krwiobiegu, obfituje w witaminy, sole mineralne i antyoksydanty. Pomimo sporej zawartości cukru, poziom glukozy we krwi podnosi się zdecydowanie wolniej niż po zjedzeniu rafinowanego cukru, na co wpływa też w dużej mierze niższy indeks glikemiczny i brak tłuszczu.
Zastosowanie miodu
Miód znalazł szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. W kuchni stosowany jest jako dodatek do napojów, wypieków, dressingów, deserów, marynat do mięs. Świetnie sprawdza się jako zamiennik cukru dla dzieci i osób starszych. Działa korzystnie na organizm, posiada właściwości nie tylko prozdrowotne, ale też lecznicze. Wspiera układ trawienny i oddechowy. Nakłada się go nawet bezpośrednio na otwarte rany, odleżyny, żylaki, poparzenia. Jest nieoceniony przy infekcjach, problemach z oczami, przy anemii, osłabieniu i wyczerpaniu psychicznym. Zmniejsza blizny, niweluje trądzik, odżywia organizm i nawilża skórę. Obniża poziom cholesterolu, redukuje stres, wspiera układ krążenia, wzmacnia system immunologiczny.